LVI Juutilainen, isot ja pienet LVIS-työt keittiöstä kauppakeskuksiin

LVI-asentaja Joonas Sokka, Juutilaisella vuodesta 2015

Juutilaiselle on helppo tulla töihin

Ura Juutilaisella alkaa yleensä huoltotöistä, ja toimeen tarttuva tekijä saa mahdollisuuden kasvaa vastuutehtäviin.

Kaikki alkaa huollosta

Joonas Sokka aloitti työt Juutilaisella 2015, eikä ole katunut päätöstään. Kahta samanlaista päivää ei ole. Työmaa elää koko ajan, ja varsinkin saneerauksissa on etsittävä uusia ratkaisuja.

Ennen Juutilaista Sokka ehti remontoida toimistoja ja kauppakeskuksia toisessa yrityksessä kuusi vuotta. Työkalut ja materiaalit ovat vuosien aikana kehittyneet, mutta suurin muutos on henkilökohtainen: vastuuta on tullut lisää.

Uusi työntekijä tekee aluksi LVI-huoltoa, se on kaiken perusta. Kun huollon pikkukeikat sujuvat hyvin, voi lähteä remmiin isoille isoile työmaille. Siitä se vastuu kasvaa.”

Näin kävi Sokallekin. Hän sai johdettavakseen työmaita eli hänestä tuli ”nokka”. Tässä roolissa on kertynyt kokemusta sairaaloista, hotelleista ja kaupoista.

Niissä on aika isojakin konehuoneita. Töitä tehdään laidasta laitaan, kalustetaan, rakennetaan runkovesijohtoja, jäähdytystä, lämmitystä, viemäreitä – mitä milloinkin kohde vaatii.”

LVI Juutilainen, isot ja pienet LVIS-työt keittiöstä kauppakeskuksiin

Nokkamies johtaa ja suunnittelee

Varsinkin saneerausurakoissa tulee vastaan tilanteita, joissa työ ei onnistu LVI-kuvien mukaan, vaan tarvitaan LVI- tai jopa rakennesuunnittelua. Välillä Sokka on piirtänyt ratkaisun, johon suunnittelija on tehnyt vain punakynämerkinnät.

Yritetään saada paletti toimivaksi, ja minä olen yksi osa siinä. Se vaatii ongelmanratkaisukykyä.”

Vaikka Juutilaisella on työnjohtajat erikseen, nokkamiehellekin kuuluu paljon johtamista ja työmaakokouksissa istumista. Sokalla saattaa olla vastuullaan kymmenkunta asentajaa.

Minun pitää olla koko ajan muita askeleen edellä ja varmistaa, että jokaiselle löytyy hommia. Mitä seuraava työvaihe vaatii, onko läpiviennit tehty ja materiaalit valmiina eli voidaanko työ tehdä.”

Työntekijöitään Sokka kehuu helpoiksi johdettaviksi. Riittää, että ammattilaisella antaa LVI-kuvan käteen, niin valmista tulee.

Jos työmaalle tulee kokemattomampi ihminen, hänen kanssaan käydään tietysti läpi materiaalit ja työkalut, ja mitä asennuksessa vaadittavat määräykset edellyttävät.”

LVI Juutilainen, isot ja pienet LVIS-työt keittiöstä kauppakeskuksiin

Virheitä ei saa pelätä

Sokan mukaan työ on välillä raskasta kantamista, mutta parhaimmillaan leppoisaa asentamista. Päivät ovat vaihtelevia, ja työpaikalla on hyvä henki. Ammattia uskaltaa suositella muillekin.

Ei muuta kuin yhteystietolomaketta sisään ja hakemaan töitä. Meille on helppo tulla. Me neuvomme ja näytämme, miten kaveri pääsee alkuun. Loppu on kiinni omasta aktiivisuudesta.”

Konkarilla on vain yksi neuvo aloittelijalle: toimeen on tartuttava, eikä virheitä saa pelätä.

Virheitä sattuu jokaiselle, se on ihan pomminvarmaa. Pitää vain mennä eteenpäin ja ottaa opiksi. Pahinta on se, että otetaan puhelin taskusta, eikä tehdä yhtään mitään.”